Perheen sujuvaan arkeen, lapsen hyvinvointiin ja myönteiseen ilmapiiri perheessä vaikuttavat myös perheen ulkopuoliset tekijät. Ammattilaisilla on oma roolinsa, mutta lähiturvaverkolla, joka koostuu sukulaisista, ystävistä ja naapureista on tärkeä rooli tunteiden ja hoidon vastuun jakajina. Keskustelut ja tekemiset heidän kanssa tarjoavat vaihtelua ja iloa niin vanhemmille kuin lapsillekin.

Turvaverkon tärkeyttä vanhemmat kuvaavat mm. seuraavasti: ”On tärkeää tietää, että ystävä on puhelinsoiton päässä, kun perhe apua tarvitsee”. Parhaimmillaan turvaverkko toimii; isovanhemmat ja vanhempien sisarukset asuvat samalla paikkakunnalla tai ystävillä on mahdollisuus irrottautua tarvittaessa ja naapurin ovikelloakin voi soittaa avuntarpeen hetkellä.

On kuitenkin perheitä, joilla näitä turvaverkon lähi-ihmisiä ei ole. Tässäkin tilanteessa on tärkeä rakentaa turvaverkkoa esimerkiksi yhdessä ammattilaisten kanssa. Sosiaalitoimesta voi kysyä kunnan tarjoamia mahdollisuuksia apuun, järjestöillä voi olla erilaisia kotiapupalveluja ja miksi ei naapurin opiskelijatyttöä voisi kysyä tarvittaessa apuun. Erityistä tukea tarvitsevalle lapselle tai perheelle voidaan järjestää tukihenkilö- tai perhe. Lue lisää tukihenkilöön ja -perheeseen liittyvistä asioista THL:n sivulta. Järjestöjen tarjoamasta avusta arkeen esimerkkinä on Leijonaemojen Leijonapartio-toiminta, josta saat listätietoa täältä.. Vertaistukitoiminnassa voit saada tärkeitä vinkkejä muilta perheiltä, mistä he ovat löytäneet oman turvaverkkonsa.